Orkide en güzel çiçektir
Latince adı "Odontoglossum Granda" olan Orkide "salepgiller" ailesinin bir üyesidir. Dünyada ve ülkemizde çok sevilen bu çiçeğin 20 binden fazla türü bilinmektedir. Kültürü bolca yapılan bu çiçek Anadolu’da kendiliğinden de yetişebilmektedir. Çok sevilen bu çiçeğin en bilindik özelliklerinden birisi salepin hammaddesi olmasıdır. Bu bağlamda salep göze hitap ettiği kadar canlı sağlığına da hitap etmektedir. Orkideler bakımı çok zor olmayan bitkilerdendir. Bazı önemli ayrıntılara dikkat ettiğiniz taktirde Orkidelerinizi uzun süre ilk günkü canlılıklarında kalmaya devam edecekleridir.Dilerseniz bu ayrıntıları maddeler halinde inceleyelim:
1 – SAKSI TERCİHİ : Orkide yetiştirmek için seçeceğiniz saksılar çeşitli şartlara göre belirlenmelidir. Çiçeğinizin türü, iklim şartları gibi durumlar seçeceğimiz saksı için önemlidir.Örneğin kurak iklime sahip bölgelerde lastik saksılar uygun olacakken daha serin ve nemli bölgelerde toprak saksı kullanmak daha uygun olacaktır.Bunların dışında son dönemlerde şeffaf saksılar da sıkça kullanılmaktadır. Şeffaf saksılarda bitkinin gelişimini görebildiğiniz için avantajlı bir durumdasınızdır.Bu sayede bitkinin kök gelişimini takip edebilir ve istenmeyen bir duruma karşı anında müdahale edebilirsiniz.
2 – TOPRAK SEÇİMİ : Rastgele bir çiçekçiden alacağınız standart bitki toprakları orkideniz için kesinlikle uygun değildir. Orkideler özel toprak isterler. Bunun için orkidenize toprak seçerken ya orkideler özel toprak almanız ya da bu toprağı kendiniz hazırlamanız gerekmektedir. Orkideler için özel olarak satılan karışımlarda yosun, ağaç kabuğu, kömür, şişe mantarı gibi ilginç materyaller kullanılır.Bu yüzden orkideniz için asla standart bir toprak kullanmayın..
3 – SULAMA : Çiçekler için hayati önem taşıyan durumlardan biri de sulamadır. Bitki yetiştiren kişiler tarafından sıkça yapılan sulama hataları yüzünden pek çok bitki ölmektedir. Bitkilere ihtiyacından az ya da çok su vermek onların sağlığını olumsuz yönde etkileyecek hatta onların ölmesine sebep olacaktır. İlk olarak orkidemize vereceğimiz su kesinlikle oda sıcaklığında olmalıdır. Çok sıcak ya da çok sıcak sular bitkimizin gelişimini olumsuz yönde etkileyecektir. Bundan ötürü çiçeğimizi sularken kullanacağımız suyun oda sıcaklığında olmasına dikkat etmeliyiz. Ayrıca çiçeğe vereceğimiz su kesinlikle şebeke suyu olmamalıdır. Çiçeğe su verirken içme suyunu tercih etmemiz çiçeğin sağlığı açısından önemlidir. Ayrıca sulama yapılırken yapraklar ve çiçekler kesinlikle sulanmamalıdır.
4 – KONUMLANDIRMA : Çiçek yetiştirirken dikkat edilecek önemli hususlardan biri de konumlandırmadır. Hangi çiçek olursa olsun kesinlikle güneş ışığını ya da rüzgarı doğrudan alacak bir şeklide konumlandırılmamalıdır. Güneş ışığını ve rüzgarı dolaylı yollardan alan herhangi bir yer çiçeğinizi konumlandırmak için idealdir. Kışın ışık alamayacağı için floresan lambalar ile çiçeğinizin bu ihtiyacını idame ettirmeniz mümkündür. Yalnız burada da dikkat etmeniz gerek husus ışığın çiçeğinize doğrudan olarak gelememesidir. Çiçeğimiz lamba ışığını dolaylı yollarla almalıdır. Bu çok önemli bir husustur.
5 – SAKSI DEĞİŞTİRME : Öncelikle sık sık saksı değiştirmek yapılan en büyük hatadır. Bir çiçeğin ideal saksı değiştirme aralığı 2-3 yıldır. Ama aklınıza estiğinde “haydi saksıyı değiştirelim” gibi bir durum söz konusu değildir. Saksı değişimi de bazı koşullara bağlıdır. Yıpranmış bir saksı elbette değiştirilmelidir. Aynı zamanda orkide için kullandığınız karışım kötü bir hal aldıysa, saksınızın içi kökler tarafından işgal edildiyse saksı değiştirmeniz şarttır. Saksı değiştirirken yapmanız gerek en önemli şey önceki saksınızdan biraz daha büyük bir saksı tercih etmenizdir. Özellikle şeffaf bir saksı tercih etmeniz akıllıca olacaktır ki bitkinizin gelişimini gözlemlemek rahat olsun.Saksınızı değiştirirken kökleri yıkamayı ve ölmüş ya da zarar görmüş olanları da ayıklamayı da unutmayın.
Hızlı çiçek teslimatı
100% Müşteri memnuniyeti
Hızlı Müşteri Hizmetleri